how to create a web page

FILM

A futás világa, a világ futása

TÖRTÉNET:


Szabó Nóra egy mosonmagyaróvári lány, aki Budapestre költözött és élte a tipikus huszonévesek életét. Ám jött egy pillanat - és egy barátnő -, amikor a futás bekerült a napirendjébe, mert fogyni szeretett volna. 

Nóri Bostonban beszélget Segesvári Zsolttal

Futás közben érezte, hogy többet és többet, gyorsabban és gyorsabban is tudna futni. Ekkor jelentkezett amatőr versenyekre, majd profi megmérettetésekre, amelyeken kimagaslóan szerepelt, szinte kibérelte a dobogó legfelső fokait.


2018-ban Mosonmagyaróvár városa "Az év sportolója" díjat adományozta neki, és ekkor vált reálissá az az álom, hogy Nóri profi futóvá váljon, és célul tűzte ki a 2021-es tokiói olimpiát.

"Az év sportolója díj" átadásán Mosonmagyaróváron

Az iRunLady egy lány történetén keresztül enged bepillantást a teljes futó közösség életébe, aki úgy futott, hogy nem mérte az idejét, nem edzett profi eszközökkel, nem hallgatott senkire: csak futott. Jelenleg az ország hosszútávfutóinak élmezőnyébe tartozik, reális esélye van az olimpiai szereplésre. A film a most következő 2 évről szól. Küzdelemről, kitartásról, a célok eléréséről lépésről lépésre, könnyekről, örömökről, lehetőségekről, elvesztett csatákról, diadalokról, hitről, a fel nem adásról. Többszáz ezren állnak rajthoz évente, teljesen amatőrök, félprofik, profik, hogy embert próbáló távokon feszegessék saját határikat. Verseny másokkal, vagy csak magunkkal? Miért? Ez a film nagy kérdése.


Emberi és érzelmi oldalról közelítünk, hogy azt ismerjük meg, hogy milyen messzire juthat el egy ember munkával, tehetséggel, kitartással.

Kitörő érzelmek a Greiner Szigetköz Félmaraton befutója után anyukájával. Nóri betegen futotta végig.

Fontos kiemelnünk, hogy a film nem a futásról, hanem arról mesél, aki elhatározott valamit, végigcsinálja, és a kitűzött célja

felé robog. Mindenkinek más a célja. Szabó Nórának az oplimpia, másoknak pedig csak a táv megtétele. Harc a méterekkel, percekkel...

Az orkán erejű szélben, +2 fokban, havas esőben megtartott 122. Boston Marathon a célba érkezés után

A film készítői

Segesvári Zsolt és Kollár István

A film a KiMG Media Group gyártásában készül a Blackground nevű dokumentumfilm-sorozat részeként. A két alkotó közös, KÉS Produkció nevű formációjaként.

Technikai adatok

100 perces dokumentumfilm

A film 86 perc hosszú, filmes technikával készül tévék részére. A tartalomért Segesvári Zsolt, a technikai megvalósításért Kollár István felel. Mindketten újságírók.

Szponzoroknak

Egy történet nagyon sok üzenettel

Akik az üzleti életben ugyanazon értékeket vallják, mint ami filmünk mondanivalója, ők száz százalékosan tudják értékeiket, piaci poziciójukat és ars poeticájukat hirdetni, terjeszteni általa.

"Én személy szerint nem vagyok jártas a futás világában. Úgy is fogalmazhatnék, hogy sosem érdekelt.


Nekem teljesen új volt minden. Annyit tudtam a futásról, hogy van egy rajtvonal meg egy célvonal, startpisztollyal indulnak (tényleg!) és ennyi. Amikor Nórival először találkoztam, mesélt a futásról, a versenyek hangulatáról, de nem feltétlen értettem, mit is akar mondani. 


Életem első nagy futóversenye pont a világ egyik legnagyobb és leghíresebbje volt: a Boston Marathon.


Nagyon nehéz elmesélni azt a hangulatot, a szurkolást, a sportolók iránt tanusított tiszteletet a nézőktől, az egész atmoszférát, amit egy ilyen futóversenyt jellemez. Tapasztaltam és hallottam is, hogy az USA-beli versenyek és a magyar versenyek hangulata más, de az a nemtől, kortól, bőrszíntől, nyelvtől, kultúrától teljesen független összekapcsolódás, a futás mint fogalom összekötő ereje a világ minden részén érezhető, és gyakorlatilag elmesélhetetlen. Kezdem érteni, hogy Nóri miről beszélt.

A futás az a sport ma a világon, ami a legtöbb embert vonzza, megmozgatja mind sport, mind szurkolói tekintetben. Elképesztő tömegek futnak és szurkolnak. Egy ilyen világesemény, mint a Boston Marathon pedig szervezésileg is lenyűgöző. A futás előtti napon például nagyságrendileg 50-70 ezer embert (!) látnak vendégül az ún. tésztapartin. Az külön öröm nekünk és a nézőknek is, hogy stábunk meghívást kapott az eseményre, és mindenohva bejutottunk, a világhírű vendégek közé is a VIP részre, így filmünkben azt is meg tudjuk mutatni. Ott voltunk Bostonban, láthatjuk a Chicago Marathont belülről is, de Európa legnagyobb sporteseményét, a Berlin Marathont is számtalan hazai verseny mellett.
Akik nem szeretik a futást, nem nézik, nem űzik, nem érdekli őket... Nekik üzenem, hogy olyan hangulatról, élményről maradnak le, amit én sem hittem el ezidáig sosem. Talán a Forma 1 helyszínén tapasztalható egy kicsit ez, hogy az ellentétes drukkerek is szeretik egymást, nem ellenségeskednek, és van egy láthatatlan összetartó erő. A futásnál a legelső befutótól a legutolsóig mindenki ugyanazt a tapsot és elismerést kapja a célvonalnál. Tényleg nem számít, hogy ki hányadik."
Kollár István - rendező

iRUNLADY
HIVATALOS
ELŐZETES

A film hivatalos előzetese